Δήμος Μετσόβου
0-Home | Αρχοντικό Βαρώνου Μιχαήλ Τοσίτσα
museum1_724
Διεύθυνση:

Το κτίριο ήταν το αρχοντικό της οικογένειας Τοσίτσα. Κτίστηκε το 1661. Το 1829 έγιναν εργασίες συντήρησης στο αρχικό κτίσμα. Αναπαλαιώθηκε ολοκληρωτικά το 1952-1956, με πρωτοβουλία του Ευάγγελου Αβέρωφ-Τοσίτσα.

 Η δαπάνη καλύφθηκε από το κληροδότημα του Βαρώνου Μιχαήλ Τοσίτσα. Τα εκθέματα του Μουσείου αναφέρονται σε μια περίοδο από τον 4ο έως τον 19ο αιώνα. Η νομισματική συλλογή συγκεντρώνει εκθέματα από νομίσματα του Μεγάλου Κωνσταντίνου ως και τον Ανδρόνικο Β Παλαιολόγο.

Οι εικόνες του Μουσείου, έργα της Μεταβυζαντινής περιόδου, αποδίδονται στους Δαμασκηνό, Τζάνε και άλλους συγχρόνους τους. Ο επισκέπτης θα δει, εκτός από τους εσωτερικούς χώρους του Αρχοντικού, αντικείμενα της καθημερινής ζωής των προηγούμενων αιώνων, πολυτελείς ενδυμασίες, όπλα επώνυμων ανδρών της Νεώτερης Ιστορίας καθώς και το γραφείο του Ευάγγελου Αβέρωφ-Τοσίτσα με προσωπικά του αντικείμενα.

Εκτός από τα εκθέματα με λαογραφικό χαρακτήρα έχει να παρουσιάσει και πολλά έργα τέχνης, καθώς και αντικείμενα με αρχαιολογική αξία. Το ωράριο λειτουργίας του Μουσείου ισχύει για όλες τις ημέρες, εκτός Πέμπτης.

Τηλ. 26560-41084