Δήμος Μετσόβου
0-Home | Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου
Τοποθεσία:
Μέτσοβο - Πηγές Αράχθου

Περιγραφή:
Το μοναστήρι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου βρίσκεται νοτιοδυτικά του Μετσόβου και συγκεκριμένα στο σημείο που διασταυρώνονται ο Μετσοβίτικος και ο Ανηλιώτικος, παραπόταμοι του Αράχθου.

 Η Μονή έχει φρουριακή όψη και περιβάλλεται από ψηλό τοίχο. Το καθολικό της είναι μικρός, μονόχωρος ναός, που χρονολογείται στα 1754, σύμφωνα με την επιγραφή που υπάρχει στο υπέρθυρο της εισόδου.

Ο νάρθηκας του ναού κτίστηκε στο β' μισό του 19ου αι. από τον ηγούμενο Θεοδόσιο Μπαλτατζή. Το οστεοφυλάκιο βρίσκεται δίπλα στην δεξιά εξωτερική κόγχη του ιερού.

Στην ανατολική πλευρά υψώνεται το ψηλό κωδωνοστάσιο (περίπου 7 μ.), που είναι το μισό λιθόκτιστο και το άλλο μισό ξύλινο, το οποίο φέρει την παλιά του καμπάνα, που είχε κατασκευαστεί στα Γιάννενα στα τέλη του 19ου αι.

Το καθολικό, σύμφωνα με κτητορική επιγραφή, αγιογραφήθηκε στα 1754. Το εικονογραφικό πρόγραμμα διαμορφώνεται σε τρεις ζώνες (ολόσωμοι Άγιοι, στηθάρια Αγίων, σκηνές από τον Χριστολογικό κύκλο κ.α.).

 Ένα μέρος από το ξυλόγλυπτο τέμπλο του ναού είναι παλαιό. Το επάνω και επιχρυσωμένο τμήμα ανήκει στον 18ο αι. Το κάτω, όμως, τμήμα του έγινε το 1978 και είναι έργο των Μετσοβιτών αδερφών Μερτζάνη.

 Το τέμπλο έχει εικόνες, από τις οποίες οι περισσότερες χρονολογούνται τον 18ο αι. Στο μοναστήρι φυλάσσονται ασημένια δισκοπότηρα, ασημένιες λειψανοθήκες κ.α.